Dom bankárov na Sienkiewiczovej č. 4

Už dlhšiu dobu mám pripravené fotografie jedného bratislavského domu, okolo ktorého z času na čas prechádzam. Keďže je tento dom ukrytý v ulici, ktorú lemujú veľké stromy a ktorá je denne zaplnená odstavenými autami, mnohí si jeho krásu možno ani nikdy nevšimli. Aj mne to trvalo dosť dlho, kým som naň uprela zrak. No je to vraj aj vďaka tomu, že dom dostal obnovenú fasádu, ktorá teraz človeku skôr udrie do očí.  O ktorom dome to tu budem písať? Dvere do neho sú označené číslom štyri a je na Sienkiewiczovej ulici v Starom bratislavskom meste.

Pri jednom mojom zastavení sa a fotení tohto domu sa mi prihovoril starší pán. Zaujímalo ho, prečo si dom fotím. Asi ho potešilo, keď som mu povedala, že len pre moju vlastnú potrebu, preto, lebo sa mi páči. To, čo urobil, som nečakala ani vo sne. Začal mi o dome rozprávať a pozval ma aj dnu. Takže som mohla vidieť vstupné priestory domu, schodište, ba i dvor. Dozvedela som sa, že tento dom dala postaviť začiatkom 20. storočia jedna z vtedajších bánk v meste  pre svojich zamestnancov a že on zdedil byt po svojom otcovi.

Fasádu domu zdobia majolikové obkladačky nielen nad vchodom, ale aj nad niektorými oknami.  Obložený je aj vstupný priestor domu, tu zase tmavomodrými obkladačkami. Na stene pri vstupných dverách visí aj maľovaný obraz domu, ktorý vytvoril niektorý z jeho obyvateľov. Stretnutie s tým ochotným pánom sa uskutočnilo niekedy v zime, začiatkom tohto roku. Pred dvomi dňami som išla znovu okolo, tak som si urobila ešte zopár aktuálnych fotografií.

IMG_7648

IMG_6852

3 thoughts on “Dom bankárov na Sienkiewiczovej č. 4

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.