Zámok v Kittsee

Práve som bola na jednom českom blogu, ktorý nám ostatným blogerom často sprostredkúva výlety po južných Čechách. Do komentára som tam napísala, že by som sa aj ja mala vydať po nejakých zámkoch a kaštieľoch. V tej chvíli som si neuvedomila, že som v jednom bola iba nedávno. Bol to Schloss Kittsee.

Obec Kittsee spomínam na mojich blogoch dosť často, pretože sa tam chodievam bicyklovať a raz, v jednu treskúcu zimnú nedeľu, som sa tam vybrala s kamarátkou dokonca aj peši. Keby ste si dali na mojom starom blogu Mimi a jej svet do vyhľadávača slovo Kittsee, našlo by vám niekoľko príspevkov. Aj o zámku som už písala, ale keďže sú to už pomaly tri roky, nezaškodí, keď vás s  ním oboznámim aj na tomto blogu.

Zámok sa nachádza na okraji obce a je obklopený krásnym parkom. Tento barokový palác je jednou z hlavných atrakcií severného Burgenlandu. Bol postavený začiatkom 17. storočia ako majer. Neskôr ho Johann Listy z rodu Siebenbürgenovcov zväčšil a rozšíril na zámok. Ďalšia veľká prestavba nasledovala v polovici 18. storočia, kedy ju princ Pál Anton Esterházy nechal prestavať v barokovom štýle. Koncom 19. storočia obýval zámok so svojou rodinou knieža Ladislav Batthyány-Strattmann, ktorý vošiel do dejín ako tzv. lekár chudobných. Založil totiž v Kittsee nemocnicu a opatroval tam nemajetných pacientov. Roku 1969 prešiel zámoček do vlastníctva obce, ktorá vzápätí pristúpila k jeho úplnej sanácii.

Zámok je aj jedným z najvýznamnejších kultúrnych centier kraja. Už štyri desiatky rokov sa v ňom pravidelne usporadúvajú koncerty. Jeden z nich bol na programe aj na nasledujúci deň, kedy som tam naposledy bola.

Nech sa páči, poďte teraz so mnou, aby ste si pozreli exteriéry zámku a priľahlý park.

IMG_1965

IMG_1983

IMG_1974

Možno si ešte spomeniete na môj príspevok Kvety farby slnka. Aj ten som nafotila v zámockom parku.

8 thoughts on “Zámok v Kittsee

  1. Tak jsem konečně ten tvůj Barevný svět našla, ale nepodařilo se mi to z toho rozcestníku, ve kterém se pořád nějak špatně orientuji a nevím, ke kterému konkrétnímu blogu jednotlivé články patří. Takže jsem si vlezla na 365tku a tam jsem si Barevný svět už lehce našla. 😉
    Zámek v Kitttsee je opravdu nádherný. Škoda, že v jezírku nebyla voda, to by bylo ještě krásnější.

    Páči sa mi

  2. ​Jarka, ďakujem, že si sem prišla, ale ja som ti to nenapísala preto, aby si tu musela zanechať komentár. Nechce sa mi veriť, že si tento blog niekedy hľadala. Vieš, koľkokrát bol naň odkaz pod fotkou na blogu Projekt 365/2013? Takže nebolo treba nič hľadať, iba kliknúť 🙂 ​
    Neviem, o akom rozcestníku píšeš, ale asi myslíš môj profil google+, čo nie je žiaden rozcestník. Tam sa síce dajú nájsť články zo všetkých mojich blogov, ale nie je to tam automatické a nie sú tam iba moje články, ale aj odkazy na cudzie blogy a články, ktoré sa mi páčia (aj novinové, videá, proste zaujímavosti z internetu). Aj na tvoj blog som tam už nechala odkaz. Mne nerobí problém odkázať na cudzí blog, keď sa mi na ňom niečo páči. Na druhej strane, neviem o tom, že by bol niekto niekedy linkoval moje blogy. No ale to je každého vec, čo je ochotný urobiť. Na google+ sú teda len odkazy na tie články, ktoré tam vložím ja. Vo vyplnenom profile google+ nájdeš znovu zoznam všetkých mojich blogov a rovnako na každom jednom mojom blogu sú odkazy na ostatné moje blogy. Myslím si, že už jednoduchšie sa k mojim blogom dostať ani nedá. Takže výhovorky, že nemohla som nájsť, neprijímam 🙂 Nie si prvá, ktorá s takou odpoveďou prišla. Ja mám radšej pravdu. Určite by som nepochybovala nad takou odpoveďou, ktorá by znela – nezaujímali ma ďalšie tvoje blogy 🙂

    Páči sa mi

  3. What a fabulous place! I’m so glad that it’s still in use for concerts and not sitting in disuse. The details of the architecture are so amazing.

    Páči sa mi

  4. Dobrý deň,
    moje ráno začínam obchôdzkou mojich obľúbených blogov, medzi ktoré patria aj tie vaše. Nemám problém zistiť, ktoré sú posledné príspevky, pretože si ich nechávam načítavať čítačkou feedly. Tí, ktorí nič podobné nevyužívajú, nemôžu mať problém s hľadaním vašich blogov, pretože na vašom blogu projektu 365 máte okrem iného aj rubriku Moje novinky, kde vidím každý váš najnovší článok. Preto nechápem, ako môže niekto napísať, že konečne našiel tento blog, pričom na projekte vidím skoro pri každom príspevku komentáre dotyčnej osoby.
    Zámocké prostredie je naozaj krásne, bola som tam minulý rok v lete.

    Páči sa mi

  5. Na ten, jak já říkám rozcestník mě pokaždé zavede web adresa, se kterou příjdeš ke mě na blog. Když na ní kliknu, vidím spoustu článků a jak už jsem psala není mi jasné, ke kterému blogu patří. Dokonce jsem si myslela, že ty články jsou všechny tvoje a ten zámek jsem tam nemohla najít. Opravdu se mi tvé další blogy lépe navštěvují z jakéhokoliv tvého konkrétního, protože všude máš ty ostatní přehledně uvedené. A proč bych se měla vymlouvat, už jsem se přece tuším, na Krásném modrém Dunaji přiznala, že je to z mé strany, jen lenost. 😉

    Páči sa mi

  6. Danka toto miesto vyzerá čarovne… Rakúsko je krajina kde som síce bola ale možno na jednej ruke viem spočítať koľko krát…škoda.

    Páči sa mi

  7. Eva, ďakujem za ďalšiu tajnú sledovateľku mojich blogov. Všimla som si, že ku mne prichádzajú niektorí ľudia pravidelne, ale nikdy po sebe nezanechajú stopu. Dokonca mám niekoho z jedného českého mesta na Ž, kto prichádza skoro pravidelne prvý. Netuším, kto to je. Potešilo ma, že ste sa ozvali. Máte pravdu, na blogu Projekt 365 mám aj novinky, ktoré sa ukazujú presne na úrovni poslednej fotky dňa. Takže ďalej nemám dôvod to rozoberať.

    Páči sa mi

  8. Keby som bývala od Rakúska tak ďaleko ako ty, tiež by som to počítala na prstoch jednej ruky. Veď ja tak môžem počítať napr. návštevu Tatier, čo mi je ale nesmierne ľúto. Práve bolo pred pár dňami v niektorých večerných správach, že mnohí Bratislavčania sa radšej idú bicyklovať po rakúskych cyklochodníkoch. No len keby po sebe nezanechávali rovnaký bordel, ako to robia aj doma. Práve pri tejto poslednej cyklistike sa mi nelenilo zohnúť a pozrieť sa, aký zdrap novín to leží pod kríkom pri odpočívadle. Nemecky neboli písané. Bohužiaľ, po slovensky. Hanbím sa za takých Slovákov.

    Páči sa mi

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.