Kvetena prvého marcového víkendu

Za nami už máme tri marcové dni. Pvé dva som prežila v prírode. Sobotu na Katarínke a nedeľu zase na Königswarte. Bolo zaujímavé porovnávať prírodu na týchto dvoch miestach, ktoré sú od seba vzdialené necelých 90 km, pričom nadmorská výška oboch miest je skoro rovnaká – 324 m Katarínka a 344 m Königswarte. Na Katarínke som nevidela ani jeden rozkvitnutý kvietok. Okrem mne neznámych húb krásnej červenej farby bolo zatiaľ všetko viac hnedé, ako zelené, žiadna biela snežienok, žiadna žltá blyskáčov.

Dnes už vďaka môjmu priateľovi hubárovi viem, že huba, ktorá mi padla cestou na Katarínku do oka, je ohnivec.  Ohnivcov je viac druhov, ale keďže nie som odborník na huby, netrúfam si ho identifikovať. Preto pre mňa zostane iba ohnivcom.

collage_huby

Cestou hore na vyhliadkovú vežu Königswarte toho kvitlo až-až. Snežienky som už túto jar mala viackrát, ale teraz už vykvitli do úplnej svojej krásy.

IMG_5131

Pri neúspešnom pokuse vyjsť na zrúcaniny hradu Pottenburg som objavila aj rastlinu, ktorú som si najprv pomýlila s veternicou. Až doma som si lepšie pozrela fotografie a zistila som, že to veternica nie je. Musela som teda googliť a jej názov som vďaka internetu našla. Je to pečeňovník trojlaločný. Dozvedela som sa, že na Slovensku sa vyskytuje roztrúsene, hojnejšie len v okolí Bratislavy, v Strážovských vrchoch a na Spiši. Nič nemení na veci to, že ja som ho našla len pár km od Bratislavy na rakúskom území.

IMG_5139

IMG_5137

Veľmi som sa čudovala tomu, že som uvidela ďalšie rozkvitnuté rastliny. Pamätám si, že pred rokom som ich fotila až o mesiac neskôr. Toto dokazuje, že tohoročná vegetácia je až o celý mesiac popredu voči tej minuloročnej. Rastlina, o ktorej bude teraz reč, je chochlačka dutá. Na tomto blogu som ju už mala v apríli minulého roku.

IMG_5152

IMG_5155

IMG_5162

Ďalšia rastlinka, ktorú už poznám z môjho okolia z minulých rokov, je krivec žltý. Ten kvitne hojne aj v okolitých lesíkoch, na dunajskej hrádzi a dokonca aj v Sade Janka Kráľa.

IMG_5164

Aj žlté kvety blyskáča jarného som už fotila pred pár dňami, ale  na blog som ich ešte nedala. Tento kvitol na lúke neďaleko vyhliadkovej veže.

IMG_5180

IMG_5183

Žlté boli aj rozvíjajúce sa drobné kvietky stromu, ktorého názov neviem 😦 Možno mi ho niekto pomôžete identifikovať.

IMG_5161

Ako poslednej sa chcem venovať rastlinke, ktorú som objavila prvý raz iba vlani. Vtedy som tiež musela googliť a nebola som si aj tak na sto percent istá, či som vygooglila správne. Ide o pľúcnik lekársky. Už z návu je jasné, že sa jedná o liečivú rastlinu. Možno to nakoniec ani ona nebola, lebo ju je možno veľmi ľahko zameniť s veľmi podobnou rastlinou – pľúcnikom tmavým, či ostreňom počerným. Zbierať ho nemienim 🙂

IMG_5154

IMG_5158

Predpokladám, že nie s jedným, ale aj viacerými kvetmi tohto príspevku sa ešte na stránkach tohto blogu stretnete a určite to bude ešte túto jar. Som zvedavá, s čím sa mi pochválite vy. Čo všetko už vykvitlo u vás?

5 thoughts on “Kvetena prvého marcového víkendu

  1. Nikdy predtým som ju nevidela alebo som si ju nevšimla . “Je to zriedkavá huba bez akéhokoľvek hospodárskeho významu, ale je okrasou našej predjarnej prírody. Je nejedlá. Severoamerickí Indiáni ju používali ako liečivý prostriedok na rany- ohnivec šarlátový “

    Páči sa mi

  2. Keď si ho googlila, určite si sa dočítala, že ich je viac druhov, ktoré sa od seba nie veľmi líšia. Jeden z nich je napr. aj ohnivec rakúsky. Ani ja som si túto hubu do minulej jari nikdy nevšimla.

    Páči sa mi

  3. Ďakujem!! Dnes to už viem, k fotkám v mojom fotoarchíve som si meno poznačila, ale to, že som sa na to pýtala aj tu, som úplne zabudla. Nevadí. Som rada, že ste to sem napísali 🙂

    Páči sa mi

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.