Kostol a kláštor svätej Alžbety – Sakrálne stavby #8

Na Špitálskej ulici v Bratislave stojí sakrálny komplex, ktorý predstavuje kostol a kláštor svätej Alžbety. Z histórie Alžbetínok, ako sa mu hovorí, aspoň toľko:

Na jar roku 1738 bol získaný cirkevný súhlas prímasa Eszterházyho s príchodom Rehole svätej Alžbety do Bratislavy. V polovici septembra  toho roku  prišli sestry Alžbetínky do Bratislavy a o tri týždne na to bola zahájená činnosť nemocnice. V marci  budúceho roku bola zahájená stavba Kostola svätej Alžbety podľa plánov viedenského staviteľa Pilgrama. V roku 1743 bola stavba dokončená a o dva roky už stál aj kláštor a nová nemocnica.   Počas svojej existencie postihli túto stavbu viaceré katastrofy. Povodeň, zemetrasenie, požiar, bombardovanie a v roku 1950 boli sestry Alžbetínky vyhnané a až reštitúciou v roku 1996 bol komplex navrátený sestrám Rehole sv. Alžbety. V súčasnosti sa v objekte nachádza Onkologický ústav sv. Alžbety.

Jednoloďový kostol bol postavený  v duchu radikálneho baroka, fasádu zdobia sochy uhorských panovníkov sv. Štefana a sv. Ladislava a sv. Alžbety so žobrákom. Je zasvätený dcére uhorského kráľa Ondreja II. – sv. Alžbete Uhorskej (Durínskej), ktorá sa narodila v Bratislave v roku 1207.

Keďže komplex stojí na rušnej ulici, fotil sa dosť problematicky. Do interiéru kostola som sa ani nepokúšala vojsť.

IMGP4521

IMG_1935

IMG_1945

IMG_1960

logo sakrálne stavby 1

***

1. Worlddandie – Kostel Rozeslání sv. Apoštolů v Rybníku

2. Sceneryphoto – Pratecký kostel Povýšení svatého Kříže

3. Tichá pošta – Kostel v Sudoměřících

4. JaAquarius – Chotěborky

5. Frypat – Poutní areál v Brně – Tuřanech

8. kolo a zároveň aj projekt Sakrálne stavby je týmto ukončený.

Ďakujem za účasť!

12 thoughts on “Kostol a kláštor svätej Alžbety – Sakrálne stavby #8

  1. Výborne si vybrala tému Danielka a pripojila prekrásnu fotodokumentáciu.

    Tento kostol oživuje modernú časť Bratislavy. Stojí totiž na mieste, ktoré bolo už za bránami stredovekého mesta kde boli takéto nemocnice pre chudobných. Cez dvor sa v 18. storočí prechádzalo na cintorín, ktorý sa rozkladal na mieste dnešného Hollého ulice a budovy Charitas. Na prízemí uličného krídla nemocnice bola lekáreň s barokovým vnútorným zariadením a s barokovými freskami na klenbe. Lekárenske zariadenie neskôr preniesli do farmaceutickej expozície „U červeného raka“, ktorá sa nachádza na Michalskej ulici.

    Na fasáde zaujme sochárska výzdoba z dielne Ľudovíta Godeho, ktorý bol žiakom Georga Rafaela Donnera. Preto žobrák ležiaci pri nohách Alžbety pripomína Donnerovho žobráka so súsošia Svätého Martina v Dóme svätého Martina. Kuriózny je aj reliéfny erb arcibiskupa Imricha Esterházyho, ktorý je umiesnený na priečelí kostola.

    Pri vstupe do chrámu zrejme najviac zaujme fresková výzdoba stropu.

    Páči sa mi

  2. S vypětím všech sil se mi podařilo vložit článek s fotografiemi kostela do projektu http://sceneryphoto.blog.cz/1403/pratecky-kostel-povyseni-svateho-krize
    Na blogu.cz jsou zase nějaké problémy, protože mi nejde článek upravit tak, jak bych chtěla. Zatím to musí stačit tak, jak to je.

    Tvůj příspěvek je opět krásně zpracovaný, Danielo, a kostel je velice zajímavý. Moc se mi líbí detail nádherné věže a sochy. Jsem zvědavá na ostatní příspěvky. Doufám, že jich bude co nejvíc.

    Zdravím tě, přeji dobrou noc a krásné slunečné dny! 🙂 Hanka

    Páči sa mi

  3. Katka, na zodpovedanie tvojej otázky ohľadne rádových sestier som úplne zabudla. Nejaké rádové sestry pracujú aj teraz v nemocnici, ale nevedela som, komu vlastne onkologický ústav patrí. Teraz som si klikla na obchodný register a dozvedela som sa, že jediný majiteľ je Rehoľa svätej Alžbety.

    Páči sa mi

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.