Jarná Devínska Kobyla

Dni frčia kozmickou rýchlosťou a už je to presne týždeň, čo som bola na Sandbergu v Devínskej Novej Vsi. V prvom článku o ňom som sľúbila, že vám ukážem flóru tejto oblasti. Mnohí už asi viete, že Sandberg sa nachádza na najjužnejšom výbežku Malých Karpát a že je to oblasť s mimoriadnymi botanickými, zoologickými, geologickými a paleontologickými hodnotami. Rastú tu mnohé chránené a ohrozené druhy rastlín. Mňa najviac uchvátili kvety hlaváčika jarného a ponikleca lúčneho. Obe rastlinky som pred týždňom videla v prírode na vlastné oči prvý raz.

IMG_8097

IMG_8043

IMG_8080

IMG_8114

IMG_8067

IMG_8070

IMG_8074

Zároveň chcem týmto príspevkom pozdraviť prvý jarný deň 2014.

VITAJ JAR!

Záznam na celú obrazovku 20. 3. 2014 80934

20 thoughts on “Jarná Devínska Kobyla

  1. Nádherná je naozaj, aj keď som musela pozrieť, ktorá to je 🙂 Stále zabúdam, že pre teba, ako pre lekárku, je latinčina druhým jazykom 🙂 Vlastne neviem povedať, že koľkým. Prvým je rumunčina, potom slovenčina?, potom gréčtina, angličtina, latinčina a čo ešte?

    Páči sa mi

  2. Tak toto už ako jar vyzerá… Mala by som si to ísť pozrieť, je to nádhera…výborné fotky…ale ja môžem až trochu neskôr….Tak si to uži…

    Páči sa mi

  3. Některé ty květiny u nás vůbec nerostou. Není divu, jsou teplomilné. Třeba ten halváček jarní znám jen z knížky. Krása.

    Páči sa mi

  4. Možno ti to vyjde v inú jar, kedy tak skoro všetko nerozkvitne, kedy bude kvitnúť až po 31. 3. 🙂
    Veď ja som tiež tieto kvety videla prvý raz naživo až teraz.

    Páči sa mi

  5. Ute, das ist interessant, dass du Küchenschelle schreibst und ich habe im Wörterbuch Kuhschelle gefunden. Wie ist es richtig? 🙂 Im Garten habe ich diese Pflanze noch nicht gesehen.

    Páči sa mi

  6. Aké je u vás počasie? Záleží od toho, kde sa nachádza tvoje bydlisko. Možno bývaš vo vyššej nadmorskej výške. Ale ako som už písala, nemaj strach, jar príde určite aj k vám do Poľska 🙂

    Páči sa mi

  7. Doteraz som hlaváčik aj poniklec tiež poznala len z knižiek alebo z telky. Územie Devínskej Kobyly predstavuje výbežok teplomilnej a suchomilnej vegetácie panónskej oblasti, takže preto tam rastú také rastliny, ako inde nie.

    Páči sa mi

  8. Ahoj, objavil som tvoj blog. Milý a pekný 🙂 Keďže vidím pozitívnu “úchylku” so snahou určovať rôzne rastlinné a živočíšne druhy tak trochu pomôžem s určením. Na fotkách máš poniklece lúčne (Pulsatilla pratensis). Poniklece veľkokveté majú kvet svetlofialovej farby a je otočený dohora, na rozdiel od p. lúčneho, ktorý ma kvet tmavofialový a otočený dole. Z tých ďalších tam máš lístky vyliezajúcich kosatcov, ten iný žltý je tušim tarica. A ďalej fialky, drieň a chochlačky. Koniec vedy 🙂 Už sa teším na blúdenie po stránkach tvojich blogov.

    Páči sa mi

  9. Jéj, ďakujem nielen za návštevu, ale aj edukačnú činnosť 🙂 Priznávam, niekedy mi určenie názvu rastliny robí veľký problém, takže ďakujem. Ani som ich nedala do tagov, už to značilo, že si s názvami rastlín nie som istá. Rovnako tak je to aj s vtákmi, ktoré sa mi občas podarí odfotiť. Potešia ma tvoje návštevy aj v budúcnosti.

    Páči sa mi

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.