Marianka

V sobotu sme mali  nádherné počasie, lenže ja som mala na bicykli spadnutú reťaz. Snažila som sa ju dať na miesto hneď, ako mi spadla a keďže som nebola úspešná, viac som sa o to nepokúšala. Musela som si na sobotu vymyslieť náhradný program. Napadlo mi, že by som mohla zrealizovať plán, ktorý som už mala v hlave dlhší čas. Chcela som ísť do lesa, ale nie do takého, kde bude ľudí ako na korze. Preto som namiesto do bratislavského lesoparku sadla pod Mostom SNP na autobus č. 37 a týmto som sa odviezla až na konečnú do Marianky.

Naposledy som bola v Marianke v januári 2013, kedy bolo všetko pod snehom. Dlho som sa tam vtedy nezdržala. Fotografie z toho výletu sa mi neviem akým spôsobom podarilo z počítača vyhodiť. Už od toho momentu som plánovala, že sa do Marianky vyberiem znovu. Tak sa teda stalo.

Marianka sa nachádza hneď za Záhorskou Bystricou, teda je to prvá obec za Bratislavou, ktorá už patrí do okresu Malacky. Čím je známa táto obec na úpätí Malých Karpát? Je jedným z najnavštevovanejších pútnických miest na Slovensku.

Kúsok cesty od konečnej zastávky autobusu sa dostaneme k dominante tohto pútnického miesta. Je to rímsko-katolícky Kostol Narodenia Panny Márie. Kostol bol postavený v roku 1377 v gotickom štýle, rozšírený bol v 17. storočí a v 18. storočí bol prestavaný na barokový. Výnimočne som sa tentoraz dostala aj do kostola, v ktorom však v tom čase robili výzdobu na sobáš, ktorý sa tam mal konať len o malú chvíľu. Priznám sa, stále sa neviem v chrámoch pohybovať tak, aby som si odfotila to, čo je v nich zaujímavé. Urobila som teda len pár fotografií zo zadnej časti kostola.  Klenotom tohto chrámu je sediaca madona, nachádzajúca sa na oltári tohto kostola. Zo zadnej časti kostola som na ňu nevidela.  Mala by byť z hruškového dreva a podľa legendy ju vystrúhal jeden z pustovníkov.

DSCN0097

DSCN9811

DSCN9812

DSCN9814

DSCN9813

V susedstve kostola sa nachádza kláštor paulínov a v bezprostrednej blízkosti kostola sa nachádza kaplnka Sv. Anny.

DSCN0111

DSCN0102

DSCN9816

Kroky takmer všetkých pútnikov, ktorí prídu do Marianky, vedú k Svätej studni. Tzv. zázračný prameň je lokalitou, kde voda vyteká na zemský povrch. Tu sa podľa legendy našla socha Panny Márie Tálenskej. Cesta k prameňu vedie okolo  šiestich kaplniek, ktoré sú súčasťou tzv. Mariánskej cesty. Nad studňou sa nachádza rotundová baroková kaplnka (momentálne v rekonštrukcii, rovnako tak aj viaceré zo šiestich kaplniek). Pozoruhodné sú kamenné sochy pred ňou znázorňujúce pustovníkov sv. Antona a sv. Pavla. Pochádzali z dielne Juraja Rafaela Donnera, jedného z najväčších sochárov baroka – od roku 1981 sú pred vchodom umiestnené kópie  a originály sa stali súčasťou expozície Slovenskej národnej galérie.

DSCN9895

DSCN9896

DSCN9904

Krížová cesta je umiestnená v prírodnej scenérii zalesneného úbočia po ľavej strane potoka nad Lurdskou jaskyňou v tvare venca. Svojím umiestnením a rozmanitosťou jednotlivých zastavení je na Slovensku jedinečná a unikátna. Tvorí ju štrnásť kaplniek a je v nej umiestnených päťdesiat sôch v životnej veľkosti.

DSCN0078

DSCN0072

DSCN0041

DSCN0038

DSCN0030

DSCN9962

DSCN9920

Okrem už spomínaných sakrálnych pamiatok sú v pútnickom areáli ešte ďalšie:

Socha Sv. Pavla Pustovníka – táto sa nachádza v bezprostrednej blízkosti kaplnky sv. Anny. Je z roku 1714.

DSCN9805

Súsošie Sv. Jána Nepomuckého – na kamennom podstavci je stĺp so sochou sv. Jána Nepomuckého na oblakoch, pod ním sú alegorické ženské postavy. Na podstavci v reliéfe sú scény zo života svätca.

DSCN9851

Socha Božského srdca

DSCN9843


12 thoughts on “Marianka

  1. have never seen the interior of a historic church with so many colors. Since I can’t read the text, is this common? (in Holland the gothic and Roman churches are all with very neutral colors)

    Páči sa mi

  2. I do not know a lot of interiors of our churches. Catholic churches and the older, are highly decorated. The interiors of the new churches are simple.
    This is an example church in my borough village:
    http://mimiajejsvet.blogspot.sk/2012/05/rodny-moj-kraj-ii.html

    The blue church in Bratislava – http://nakrasnommodromdunaji.wordpress.com/2013/05/10/modry-kostolik-posielam-do-sveta/

    Capuchin Church in Bratislava –
    http://mojich365dni.blogspot.sk/2010/06/68-den.html

    I have not more photos of interiors of churches. You can find them on the internet. Thanks for your visit 🙂

    Páči sa mi

  3. Opět se potvrdilo, že všechno zlé je pro něco dobré. Díky spadlému řetězu sis udělala nádherný výlet autobusem.
    Marianka je úžasné poutní místo a ještě k tomu jsi měla slunečné počasí. Nafotila jsi skvělou reportáž, dokonce i zevnitř kostela máš fotky! Jestli ti můžu poradit, je lepší si stoupnout na prostředek mezi lavice a vyfotit hlavní oltář a potom klidně z téhož místa to, co se nachází na bocích chrámové lodi. Případně ještě strop s částí hlavního oltáře.
    Překrásná je socha Božího srdce, stojí v zeleni a modrá obloha nad ní, to je opravdu krása.
    Měj se hezky, Danko! ☼

    Páči sa mi

  4. Marianka je super a ja som tam nebola 12 rokov, a to som ani nebola v kostole a na pútnom mieste. Máme odtiaľ našu čivavu. 🙂 Chystáme sa tam s Danušom niekedy. Vieš že som chcela aj v nedeľu? No škoda, možno by sme sa tam stretli. 🙂

    Páči sa mi

  5. Bolo to tak, ako píšeš, Hanka 🙂 Do Marianky som chcela ísť už dávnejšie, ale pri peknom počasí som vždy uprednostnila bicyklovanie. Tú tvoju radu si zapamätám, len budem musieť nájsť viac odvahy fotiť v kostole, kde sú ľudia a v tomto, ako som to písala aj v texte, práve upravovali lavice a priestor k svadobnému obradu. Nechcela som sa im tam motať pod nohy. Keď som vyšla von, o chvíľu už aj pristávali autá so svadobčanmi (jednu fotku som dala na facebook).
    Z Marianky mám toľko fotiek, že by vystačili ešte na jeden príspevok, ale s tým dnešným som už túto tému skončila.

    Páči sa mi

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.