Na šípkach

Čas šípků prázdných haluzí a suchých trav  

a nebe modré s větrem studeným jak led

 a v lukách bloudí zbylí ptáci, křik je zved´

to dravci sčítaj´ v polích stíny po stromech.

Krajšie to už Honza Nedvěd vo svojej piesni Šípky  ani nemohol vyjadriť. Pomaly končí obdobie šípok a suchých tráv. Aj ja som sa pred časom vybrala na šípky. To bolo ale ešte pekné počasie babieho leta. Chystala som sa na ne dlho, kým som sa rozhýbala, mnohí ma predbehli a šípky zostali len na vrchných haluziach, kam som nedočiahla. Preto som ich domov veľa nepriniesla. Ale nevadí. O to viac ich zostalo vtákom, ktorí si na nich určite s radosťou pochutia. K mojej spokojnosti stačilo to, že som bola vonku, v prírode. Keby som veľmi chcela, ešte by som miesta so šípkami našla určite aj dnes. Objavujú sa totiž názory, že ich je vhodné zbierať až po prvých mrazoch, pretože v takých plodoch je údajne viac vitamínu C. Jemný mrazík síce zvýrazní chuť šípok, ale množstvo vitamínu v plode pozitívne neovplyvní. Preto je vhodnejšie obdobie v septembri alebo v októbri, kedy sú ešte plody tvrdé.

Ruža šípová (Rosa canina L.)  je známa tak dlho ako samotné ľudstvo. Jej existencia siaha do starších dôb treťohorných, čoho dôkazom sú skamenené pozostatky, nájdené pri vykopávkach.  Je to ker, s ktorým sa môžeme stretnúť naozaj všade. Kvitne v máji až júni.

Červené lesklé plody šípok sú plné vitamínov. Okrem bohatého obsahu vitamínu C   obsahujú aj vitamíny skupiny B, A, horčík, vápnik, železo, a veľa iných prospešných látok, ktoré potrebuje telo na správnu funkciu.

  • prečistia obličky
  • zlepšia krvný obraz
  • posilnia imunitu
  • pôsobia antibakteriálne
  • pôsobia antidepresívne
  • stimulujú libido a potenciu

IMG_4827x

IMG_9215x

IMG_4817x

IMG_4826x

Zo šípok si môžete pripraviť sirup, šípkový čaj alebo marmeládu, či kompót.

Pamätáte si klasickú rozprávku o Šípkovej Ruženke? Bol to práve šípkový ker, ktorý svojím ľúbezným vzhľadom, ostrými tŕňmi a bujným rastom inšpiroval bratov Grimmovcov k napísaniu príbehu o spiacom kráľovstve a udatnom princovi.

O šípkach a Šípkovej Ruženke sa dočítate už aj na mojom staršom blogu –  TU.

16 thoughts on “Na šípkach

  1. Máme veru máme, ale väčšinou také väčšie, okrúhle…asi nejaký kultivar 🙂 Len ich nechcem zbierať, lebo ma niekto ovalí metlou, že kradnem z výsadby alebo čo 😀 Divoko rastúcich šípok som moc nenašla, skôr len také už vysadené okolo bytoviek a pod.

    Páči sa mi

  2. Písničky jsem si neposlechla, Danko, to by pro mě bylo příliš náročné, ale fotky jsem prohlédla třikrát, moc se mi líbí. Měla jsi dobrý nápad dát dohromady kvetoucí šípkové keře a plody, vypadá to nádherně.
    Článek jsi doplnila zajímavými údaji, což je prima, navíc mám strašně ráda šípkovou marmeládu a pohádku o Šípkové Růžence. 🙂

    Páči sa mi

  3. krásna pesnička i fotočky … mňa obdarovala sušenými šípkami jedna známa … sú krásne vysušené nad šporákom v ktorom sa kúri výlučne dubovým drevom a šípkam ostala krásna červená farba … Ja som raz skúšala sušiť na radiátore … sušili sa veľmi dlho, sčerneli a aj prach na ne sadal … vzdala som to … odvtedy šípky len darované … 🙂
    ale čajík mám veľmi rada … :))))
    keď som bola dieťa, milovala som šípkový pretlak … pamätáš ? bol v konzerve ako paštéta a úžasne chutil … vyjedala som ho lyžičkou … :)))

    Páči sa mi

  4. Hanka, veď tie pesničky určite poznáš 🙂 Na tomto notebooku, kde práve teraz som, tiež nemôžem počúvať žiadne videá, seká mi tu zvuk a neviem to odstrániť. Ešte stále mám fotoaparát v oprave, tak vyberám fotky z archívu – preto tá kombinácia kvetov a plodov. Aspoň sa konečne dostane aj na tie fotky.

    Páči sa mi

  5. Veď tak isto dopadli aj tie moje, ktoré som priniesla domov 🙂 Nikdy som doteraz šípky nezbierala, takže ich neviem a ani nemám kde správne vysušiť. Sušičku doma nemám. Lauri, ty si určite pesničky poznala, sú to veľmi staré piesne. A pretlak? Nebola to detská výživa? Síce, aj tie sa kedysi volali že pretlak – tak asi myslíme obe na to isté 🙂 Vtedy sa ešte nebalili do skla, ale do plechových konzerv.

    Páči sa mi

  6. Možno to bola aj výživa … len viem, že na plechovke bolo napísané šípkový pretlak … a z potravín sme bez neho nikdy neodišli … :)))))
    Tá známa, čo mi dala šípky má na chalupe starý klasický šporák a dala si urobiť 6 zasúvacích sít … má ich asi 1,5 metra nad šporákom a suší prakticky celý rok. (teda okrem zimy) 🙂 hríby, bylinky, ovocie. Všetko možné … šípky má vraj vysušené za 1 a pol dňa … majú peknú červenú farbu … 🙂

    Páči sa mi

  7. No, právě že je znám, nepatří k mým oblíbeným.
    Všechno zlé je k něčemu dobré. Mrzí mě, že máš foťák v opravě, ale aspoň trochu probereš archiv. Máš v něm hotové poklady.

    Páči sa mi

  8. Sbírat šípky je podzimní radost. Ale stačí jen jednou-dvakrát. Chtěla jsem jít podruhé, dnes přešel první mráz, tak by byl ten pravý čas, ale nevím, jestli to stihnu. Je brzo tma, já jsem sama doma a mám navíc na starosti péči o nemocnou koňskou nohu….:( Uvidím, jestli to půjde ještě zítra. Šípky jsou náramně fotogenické.

    Páči sa mi

  9. Priznám sa, že ja som mala radšej jahodový 🙂 Ale aj jablkový mi chutil. Je dobré, že sú ešte ľudia, ktorí sa zaoberajú zbieraním liečivých plodov a ich sušením. Vieš, na čo som si teraz spomenula? Na film Radko, ktorý som videla viackrát ako decko a ktorý sa mi veľmi páčil. Tam bola jednou z hlavných postáv stará baba bylinkárka, no vykreslili ju tak, že ešte aj dnes mám z nej strach. Nevidela si náhodou ten film? U nás v kine ho hrali viackrát.

    Páči sa mi

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.