Mesačnica ročná

a iné novinky na mojom záhone.

Je to presne mesiac, čo ste sa prostredníctvom fotografií mohli pozrieť na môj záhon pri dome. Už by bolo treba, aby som tam vytrhala burinu, ktorá za mesiac podrástla, aj keď nám veľmi nepršalo. No boľavé koleno a momentálne stále pretrvávajúca choroba  mi nedovoľujú pracovať na záhone. Občas tam však zájdem  aspoň čo-to pofotiť.

Keď som bola fotiť naposledy, prekvapila ma rastlina, ktorú som doteraz na záhone nemala, ale poznám ju. Uvažovala som, kde sa tam vzala. Pravdepodobne bola medzi semenami, ktoré mi odsypala vlani na jar priateľka z balíčka, ktorý mal názov “Letničky”. Vďaka tomu som už konečne vlani mala na záhone cínie a zopár nových kvetov.

Tak tu je tá mesačnica ročná, ktorá mi prvý raz kvitne na záhone. Určite sa s ňou na tomto blogu ešte stretnete. A to vtedy, keď bude mať svoje “peniažky”.

Ďalšia rastlina, ktorá mi kvetom trošku pripomína narcis, ale narcis to určite nie je.  Aj som sa pokúšala nájsť jej meno, ale to by som dnes tento článok asi nedopísala.

DSCN8972z

Po prvom kvitnutí forzítie, ktorú som ani nestihla odfotiť, kvitne ďalší krík s kvetmi žltej farby. Mahónia.

Vlani som si preniesla na záhon aj kúsok dulovca. Kedysi ním bol vysadený jeden záhon pri našom dome, ale zeleň postupne nahrádzajú betónové miesta na parkovanie áut. Tí, čo robili nové parkovisko, vyhodili rastliny o kus ďalej a tam spolu s asfaltom zapustil korene jeden z vyhodených dulovcov.  Chcela som ho zachrániť a preniesť inde, ale moje sily na to nestačili. Nie, že by ma zopár mužov z nášho domu nevidelo pri tom, ako sa s tým mordujem, nenapadlo ani jednému, že by sa ponúkol pomôcť.

DSCN8994

Ostatné, ktoré som odfotila, kvitli už aj vlani, prípadne aj o rok skôr.

DSCN8966

DSCN8970

DSCN8971

Veľkú radosť mám z nebovomodrých drobných kvietkov nezábudky, ktorú som si priniesla kdesi od vody v Rusovciach. O pár dní mi rozkvitnú aj záhradné nezábudky.

DSCN8992

DSCN8991

Postupne rozkvitajú aj tulipány, zatiaľ som fotila iba tento oranžový.

V tomto čase už mala kvitnúť bergénia, ale ani tento rok ma kvetom nepotešila 😦  Z vlani zakúpeného balíčka cibuľovín a hľuzovín v bielej farbe nemám vôbec nič 🙂 Gladioly vlani síce vyrástli, ale nekvitli. V zime som ich nechala v skrinke na balkóne, samozrejme, zamrzli. Ale kde je frézia, kde je biela anemonka? Georgína vlani vôbec nevyšla von. Ak mi niekto nové cibule a hľuzy podaruje, budem rada, ale kupovať už nič nebudem.

Ak by sa našiel čitateľ, ktorý bude chcieť v budúcnosti vyhadzovať nadbytočné kvety, prosím, dajte mi o tom vedieť. Samozrejme, že myslím na tých, ktorí sú z Bratislavy a blízkeho okolia. Ja sa vašim nadbytočným kvetom poteším.

Na záver už len toľko, že by som sa veľmi rada poďakovala všetkým, ktorí sa pravidelne starajú o to,  aby aj môj záhon mal dostatok hnojiva.

KLIK SEM

14 thoughts on “Mesačnica ročná

  1. No páni, záhonek ti určitě dělá velkou radost, máš na něm tolik krásného kvítí. Řekla bych, že je narcis i ta žlutá květinka o které píšeš, že to narcis není. Mohla by to být nějaká vyšlechtěná sorta s bohatším květem. Líbí se mi slovenský název pro pomněnku, krásně se ti po záhonku rozrostla. Tak ať tě brzo přestane bolet koleno, aby ses mohla záhonu věnovat bez omezení.

    Páči sa mi

  2. Witaj Danielo!
    U Ciebie już prawdziwa wiosna. Kwitną wspaniałe, wiosenne kwiaty.
    Już nie mogę doczekać się kiedy u mnie pojawią się niebieskie niezapominajki.
    Bardzo je lubię bo to są bardzo delikatne kwiaty.
    Cudowne zdjęcia.
    Pozdrawiam:)*

    Páči sa mi

  3. Tiež sa ti páčia nezábudky? Lucja, veď aj u teba je už jar. Videla som včera tvoj posledný príspevok. No nestihla som napísať komentár, lebo mi vypadol internet 😦

    Páči sa mi

  4. Vzorně se o svůj záhon staráš, Danko, a jak vidím pomáhají ti i majitelé psů. Nad tím zůstává rozum stát, lidé si neváží vůbec ničeho, natož práce druhých a něčeho pěkného. Psiska rozum nemají a jejich majitelé asi taky ne. 😦
    Máš na záhonku krásné kytky a skvěle jsi je vyfotila, takže máme z tvé minizahrádky požitek i my.
    Smutné je, že muži jsou takoví ignoranti, kavalíři už nejspíš dávno vymřeli!

    Páči sa mi

  5. Koleno stále nie je v poriadku, musela som si ho poriadne udrieť, lebo mi vraj vo vnútri zakrvácalo. Keďže sa mi začiatkom tohto týždňa objavil hematóm v oblasti členka a noha mi veľmi zapuchla, bola som s tým u lekára a aj na röntgene. Ani sa stále necítim na prácu na záhone, stále mám kašeľ a sople 😦 Už to trvá príliš dlho. Záhon by potreboval vyplieť.

    Páči sa mi

  6. Mala som viac takých fotiek, dala som len tú, ktorá ma najviac pobúrila – teda jej obsah. Keby som bývala nižšie, tak si buď istá, že by tam psov nepúšťali. Je to tak, bez rozumu sú tí majitelia psov. Raz som bola práve na záhone, keď som jedného videla, že neupratal po svojom psovi, tak som sa ho spýtala, či na niečo nezabudol. Ani nechci vedieť, ako mam otituloval. Mám dojem, že to na ten záhon púšťa psov on, má ich až dvoch, také veľké hebedá a že to robí samozrejme naschvál.

    Páči sa mi

  7. Od vtedy, ako som tento článok zverejnila, som už videla podobné kvety a boli označené ako narcis. Fakt som nevedela, že aj narcis má taký bohatý plný kvietok. Krásny bol. Dnes som objavila na záhone ďalší kvet, aký som doteraz ešte nevidela. Ľaliovku s plným kvetom. Neviem, ako sa to správne botanicky volá. Ja hovorím prázdny (jednoduchý) a plný kvet 🙂 Odfotila som ho, možno sa dostane niekedy na poradie aj tu na blogu. Napadlo mi teraz dať do vyhľadávača fotografie ľalioviek, nevidím tam nič s takým kvetom. Možno som dopestovala nejakú raritu 🙂

    Páči sa mi

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.