Bleduľa letná a iné

Už tretí raz sa tu niektorí so mnou stretávate nad sumarizáciou toho, čo som vyfotila na prechádzke Devínskym Jazerom, ale doteraz som nenapísala, o akú oblasť vlastne ide.

Devínske Jazero sa nachádza na Borskej nížine v záplavovom území rieky Morava medzi Devínskou Novou Vsou a Vysokou pri Morave. Predstavuje najväčší súvislý komplex druhovo bohatých zaplavovaných lúk na Slovensku a je súčasťou najväčšieho komplexu nivných lúk v strednej Európe.

V druhej časti som vám ukázala bocianie hniezdo, ktoré stojí na močaristej pôde medzi riekami Malina a Morava.

Keďže je to miesto s unikátnou flórou a faunou, v každom období roka je tam možné nájsť zaujímavé, dokonca niektoré jedinečné rastliny.

Aj mne sa pri tejto prechádzke podarilo vidieť rastlinu, na ktorú som doteraz veľmi šťastie nemala, dokonca tento druh som videla vôbec po prvý raz. Ide o bleduľu letnú. Vlastne som dovtedy, kým som sa ju snažila určiť za pomoci internetu, ani nevedela, že okrem bledule jarnej je aj bleduľa letná (Leucojum aestivum L.)

DSCN9905

DSCN9900

Lokalita Devínske Jazero patrí k najlepšie zachovaným prírodným územiam v nive rieky Moravy. Záplavové územie tu má rozlohu 12 km2. Je pravidelne zaplavované najmä v jarnom období, a to nielen pri zvýšených prietokoch Moravy, ale aj ako dôsledok spätného vzdutia pri zvýšených prietokoch na Dunaji.

DSCN9824

DSCN9931

DSCN9838

Devínske jazero právom patrí medzi významné botanické územia na Slovensku. Porasty drevín tvorené najmä domácimi vŕbovo-topoľovými lesmi (vŕba biela, vŕba krehká, topoľ biely a topoľ čierny) sú prepojené systémom starých ramien Moravy.

DSCN9885

DSCN9891

DSCN9832

DSCN9916

IMG_6716

Okrem bocianov, ktorých som vám už ukázala v predošlom príspevku, sme mali možnosť vidieť aj ďalšie vtáky.

IMG_6713

Volavky sú veľmi plaché a odfotiť ich, je dosť problém.

Cestou domov som si všimla, že divé jablone sú krátko pred rozkvitnutím.

Pevne verím, že som vás s toľkým počtom fotografií neunavila 🙂 Je vždy ťažké vybrať z nafoteného množstva len niekoľko.

10 thoughts on “Bleduľa letná a iné

  1. Taky jsem nevěděla, že existuje i bledule letní. T0 jarní je hodně podobná.
    Divoké jabloně mají hodně výrazné (tm. růžové) květy. Různé odrůdy jabloní mají každý jinou barvu, jiný odstín růžové, jinou intenzitu.

    Páči sa mi

  2. O bleduli letní slyším snad poprvé, Danko, zjistila jsem, že je to u nás kriticky ohrožený druh, takže není divu.
    Děvínské jezero je nádherná lokalita, asi bych na takové místo chodila nebo jezdila často, když se tam vyskytuje vzácné živočišstvo a rostlinstvo.
    Fotky máš opět nádherné, všímáš si zajímavých detailů a umíš je skvěle vyfotit.
    Tvoje články se mi líbí čím dál víc. 🙂
    Přeji krásné sváteční odpoledne! 🙂

    Páči sa mi

  3. Takže je nás viac, čo sme o nej nevedeli. Už tam na mieste sa mi zdala iná, ako tá, ktorú som doteraz poznala, preto som si ani nebola istá, či to je vôbec bleduľa. Rozdiel medzi nimi je samozrejme nielen v čase kvitnutia, ale aj v tom, že každej vychádza zo stopky iný počet kvietkov. Ďakujem za pochvalu 🙂

    Páči sa mi

  4. Přidávám se k těm, které o letní bleduli neměli ponětí. Květy má stejné, jen jich je na jednom stonku víc a vypadá to opravdu moc hezky. U Děvínského jezera bylo krásně a v této době tam bude ještě zeleněji a rozkvetleji, taky bych tam, jako Hanka, byla častým návštěvníkem! 😉

    Páči sa mi

  5. Sehr, sehr schöne Natur Bilder die Du da zeigst liebe Daniela 🙂
    Mir gefällt es da, werde mir das auf der Karte genauer ansehen! Märzenbecher oder wie wir auch sagen Sommerknotenblumen sah ich heuer bei uns leider noch nicht.
    Liebe Grüße
    Werner

    Páči sa mi

  6. Bledule som našla len na jednom malom kúsku, v takej šachorine. Keby som tam išla znovu, určite by som si to miesto už ani nepamätala. Práve začínali kvitnúť. Z tohto územia Devínskeho Jazera som už mala články aj na iných blogoch.

    Páči sa mi

  7. Solche schöne Natur können wir nur wenige Meter von der österreichischen Grenze zu sehen. Ich gehe davon aus, dass auf der anderen Seite des Flusses Morava ist genauso schön.

    Páči sa mi

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.