Na Veľkom Draždiaku

Od Malého Draždiaka pokračujeme lesnou cestičkou k väčšiemu jazeru, ktoré sa stalo hlavne rekreačným centrom mnohých Petržalčanov. Na tejto ceste sa však nezabudneme zastaviť pri mieste, po ktorom vraj tieto dve jazerá dostali pomenovanie.

Je to horáreň na Starhradskej ulici. Dva domy stojace vedľa seba sú jedinými budovami,  ktoré tu zostali zo starej Petržalky. Horáreň je síce zaradená do zoznamu pamätihodností mesta, ale jej stav na to nevyzerá. Starší z domov, o ktorom som si doteraz myslela, že iba ten je bývalou horárňou, je viac ako na polceste k rozpadu 😦 Z ulice už v podstate vidíte len kúsok budovy a hlavne strechu s rozpadajúcim sa komínom. Vedľa neho stojaci dom prezrádza svoju historickú hodnotu datovaním na fasáde CESP 1779. Hájovňa bola pôsobiskom Gejzu Dražďáka, príslušníka starej hájnickej rodiny. Meno Dražďák bolo použité v názvoch oboch štrkových jazier, ktoré starí Petržalčania volali Stará a Nová Šutrovka. Túto informáciu mám od čitateľky tohto blogu, p. Jolany. Tá nám možno povie aj to, ktorá bola Stará a ktorá Nová. Ja si tipujem, že práve Veľký Draždiak bola Nová Šutrovka.

IMG_1455
Táto fotografia je spred roka. Dnes je už zeleň o čosi vyššia.

A teraz už môžeme pokračovať ďalej. Asi po päťsto metroch sa dostaneme k spomínanému Veľkému Draždiaku.  Keď prídeme na koniec lesného chodníka, otvorí sa nám pohľad na celé jazero.

DSCN0595d

DSCN0591d

DSCN0590d

Bolo skoré dopoludnie, keď som sa tam naposledy vybrala fotiť. Chcela som predbehnúť tých, ktorí sa tam prídu kúpať a opaľovať. No i tak už bolo pri vode dosť ľudí na to,  aby som sa tam mohla voľne pohybovať s fotoaparátom. Len na málo miestach som sa mohla priblížiť bližšie k vode tak, aby si niekto nemyslel, že fotím práve jeho. No niektoré momenty mi nedalo odfotiť, napríklad ten, ako leží nejaký muž a kúsok od neho labuť. Každý si tu našiel svoje miesto 🙂

DSCN0612d

DSCN0609d

DSCN0617d

DSCN0615d

DSCN0616d

IMG_0341d

Veľký Draždiak na tomto mieste opúšťame.

DSCN0630d

DSCN0629d

IMG_0342d

DSCN0628d

Komu by sa pozdávalo, že je tu fotiek málo, môže si pozrieť predošlé príspevky z Veľkého Draždiaku.

11 thoughts on “Na Veľkom Draždiaku

  1. Ta horáreň musela být kdysi moc hezká, je to věčná škoda, nechat ji takto napospas počasí a možná i některým lidem. 😦 Jinak je na Veľkom Draždiaku krásně. Výhodu mají ti, kteří bydlí v okolí, protože mají krásné přírodní koupání co by, kamenem dohodil a voda se zdá čistá. 😎

    Páči sa mi

  2. p.Daniela typujete správne, že Nová šutrovka je dnešný Veľký Draždiak. Len v časoch nášho detstva bolo jazero menšie a romantickejšie. Samozrejme sa vtedy tak veľa nestavalo a nebolo treba tak veľa štrku ako neskôr. V okolí neboli žiadne domy len pekný les, aj ľudí tam chodilo pomerne málo. Viac chodievali na LIDO pri Dunaji, ktoré bolo civilizovanejšie. Vaše fotky sú však super, a je pekné že sa zameriavate na prírodu, ktorá sa nám pomaly vytráca.

    Páči sa mi

  3. Ďakujem za odpoveď 🙂 Na Veľkom Draždiaku sme boli raz ešte v časoch, keď sme sa sem nasťahovali. Vtedy vyzeral ten breh od lesíka, z ktorého som robila tieto fotky, všade tak, ako je vidieť na jednej fotke s tou šachorinou – tak volám tie zelené vysoké rastliny, čo rastú pri vode. Potom som tam bola už v čase, keď vyberali vstupné, dnes je na tom mieste poliklinika (nechápem, prečo to tam niekomu dovolili postaviť, rovnako aj ten hotel). Kúpať sa tam nechodievam.

    Páči sa mi

  4. Škoda mnohých historických pamiatok, ktoré sa nezachovali. Bohužiaľ, u nás sa situácia v tomto vôbec nezmenila, lebo aj dnes ustupujú napr. aj historické industriálne objekty dnešným developerom 😦

    Páči sa mi

  5. Lubię odwiedzać Ciebie. Zawsze publikujesz perfekcyjne zdjęcia.
    Dzięki Tobie poznaję wiele ciekawych miejsc w Twoim kraju.
    Przepraszam, ale czasem mam zaległości w odwiedzinach ponieważ jestem bardzo zajęta.
    Pozdrawiam serdecznie:)*

    Páči sa mi

  6. Fotografie jsou moc pěkné, Danko. Veľký Draždiak je opravdu hodně velký a je v něm krásně čistá voda, aspoň to tak na fotkách vypadá. Musí tam být skvělé koupání.
    Mně se ale víc líbí Malý Draždiak, je mnohem romantičtější. 🙂

    Páči sa mi

  7. Väčšinou sú to len miesta v mojom meste, po krajine sa na rozdiel od teba veľmi nepohybujem. Chápem, že nestíhaš chodiť na to množstvo blogov, ale život nespočíva len v blogovaní a v písaní komentárov 🙂

    Páči sa mi

  8. Aj ja to cítim rovnako. Na Veľkom Draždiaku mi vadia práve tie okolité paneláky. Namiesto toho, aby okolo jazera vysadili pás zelene a tým ho aspoň opticky oddelili od sídliska, tak tam dovolili postaviť hotel a polikliniku s nemocnicou, ktoré tiež ukrojili z plochy, kde si ľudia mohli ľahnúť. Len z jednej strany je pôvodný lesík. Malý D. je krajší a romantickejší.

    Páči sa mi

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.