Slepačia polievka

je nielen pre dušu, ale aj na chorobu. To, že som chorá, som spomenula už vo včerajšom príspevku. Že mi v tomto stave vôbec nechutí jesť, to je asi celkom normálne. No aspoň kúsok chleba pred každým požitím antibiotík sa do seba snažím nasúkať.

Včera večer ma prekvapila návšteva mladšieho syna, ktorý je už samostatnou jednotkou. Okrem kytičky tulipánov vybral z tašky nádobu so slepačím vývarom. Takto milo ma prekvapil už pri poslednej chorobe, vlani v apríli. Aj on totiž tiež vie, že tanier poctivej teplej slepačej polievky pri takej chorobe, ktorá ma momentálne trápi, skutočne postaví na nohy. Jej teplo pomáha zmierňovať kašeľ, bolesť hrdla, či uvoľní upchatý nos.

Dnes, keď som si išla polievku zohriať, hľadala som do nej v mojej špajzovej skrini slížiky. Žiadne som však už doma nemala. Vývary by som nemala jesť vôbec (tiež zo zdravotného dôvodu), ale od minulých Vianoc, kedy sme vývar tiež mali, som ho tento rok jedla už dvakrát a preto sa cestoviny do polievky minuli. Napadlo mi, čo tak si po dlhých rokoch urobiť svoje vlastné? Dnes ma už hlava nebolela, tak mi vyvaľkanie cesta z jedného vajíčka až taký problém nerobilo. No a pokrájať ich za mňa pokrájal taký na kolenách, ešte za socializmu vyrobený strojček.

Syn mi priniesol iba čistý vývar, ale ja som si ho ešte vylepšila jednou malou mrkvou, ktorú som nechala pár minút povariť v troške vývaru. Aj na oči to vyzeralo lepšie.

slepačia polievka

Čo poviete, nebol to od syna milý darček k MDŽ?

Už sa nemôžem na žiaden bylinkový čaj ani len pozrieť. Od dnes si varím zase moje obľúbené ovocné a budem ich striedať aj so zázvorovým. Pred zimou sa mi raz podarilo kúpiť zázvor, po slovensky ďumbier, za veľmi dobrú cenu a keďže aj na citróny v cene len pár centov za kilo som natrafila, naložila som si tieto dve ingrediencie spolu s medom do pohára a odložila do chladničky. Dnes už mám v pohári ledva pokryté dno.

Dnes som vám sem dala len zopár fotiek z výroby slížikov do polievky. O tom urobím špeciálny príspevok a trošku poleziem food blogerkám do kapusty 🙂

Zatiaľ sa majte pekne!

10 thoughts on “Slepačia polievka

  1. Ďakujem za pochvalu aj za informáciu o slove zázvor. Doteraz som si myslela, že zázvor je po česky a ďumbier po slovensky. Aspoň sa nemusím snažiť to slovo ďumbier zaradiť do svojho slovníka, keď som si na to doteraz nezvykla. Ďumbier nech zostane kopec 🙂

    Páči sa mi

  2. Sieht ja köstich aus Deine Hühner Suppe 🙂 Du machst die Nudeln dazu noch selbst ?! Und Ingwer auch in Gläsern 🙂
    Wünsch Dir dass Du bald gesund bist,
    herzlichen Gruß
    Werner

    Páči sa mi

  3. Danke Werner! Die Suppe hat mein Sohn gekocht. Ich erinnere mich nicht, wie viele Jahre sind von der Weile, was ich das lezte mal die Nudeln selbst gemacht. Ich hatte einen Appetit auf hausgemachte Nudeln, die auf jeden Fall besser sind als gekaufte 🙂

    Páči sa mi

  4. Uľavilo sa mi na chvíľu po zjedení, ale ešte stále nie som v poriadku, naviac už ma bolí aj žalúdok z tých všetkých liekov. Tulipány sa páčia aj mne.

    Páči sa mi

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.