Rascová polievka

Asi na každú ženu príde raz za čas taká chvíľa, že je v koncoch, keď už ani netuší, čo by uvarila. Keď varím rascovú polievku s vajíčkom, to som už dobre zúfalá a moja fantázia, čo uvariť, je na dne. Nedávno som varila túto polievku  po dlhých rokoch. Kedysi som ju ani nemala rada, lebo mi v nej tá rasca vadila. Zaujímavé ale je, že chrumkavé pečené zemiaky ochutené soľou a rascou mi nevadili nikdy. Rovnako tak mi rasca nevadila ani na pečenej bravčovine. Teraz už aj rascovú polievku zjem bez problémov, dokonca mi naposledy aj chutila 🙂 Nakoniec, prečo by som ju nemohla variť aj častejšie? Asi to zmením. Veď rasca je predsa veľmi zdravá. A polievka je hotová asi najrýchlejšie zo všetkých rýchlych.

Možno aj vy chcete vedieť, ako môže pomôcť rasca – plod rastliny rasce lúčnej, ktorá sa dá nájsť aj na slovenských lúkach, či tej, ktorú môžete pestovať priamo vo svojej záhrade?

  • Podporuje imunitný systém
  • Chráni bunky pred voľnými radikálmi
  • Podporuje trávenie
  • Odstraňuje plynatosť
  • Zvyšuje chuť do jedla
  • Podporuje vylučovanie žlče
  • Má antiseptické účinky
  • Je prevenciou proti anémii
  • Podporuje krvotvorbu
  • Detoxikuje telo
  • Pomáha pravidelnému vyprázdňovaniu
  • Je prevenciou osteoporózy
  • Podporuje pevnosť kĺbového a kostného tkaniva
  • Je účinnou prevenciou srdcovo-cievnych ochorení
  • Znižuje vysoký cholesterol a krvný tlak
  • Má močopudné účinky
  • Odstraňuje nadbytočnú vodu z tela

Ku kladom rasce patrí napríklad aj to, že neutralizuje škodlivý toxín solanín, ktorý je obsiahnutý v zemiakoch. Zemiaky by sme mali teda variť s rascou nielen kvôli chuti, ale aj z tohto dôvodu. Ďalšou zaujímavosťou je, že v dávnej minulosti nebola rasca len korením, ale aj vzácnym platidlom.

***

V mojich príspevkoch sa vždy snažím doplniť text aj vlastnou fotografiou. Tentokrát tak môžem urobiť len pri fotografii rascovej polievky. Rascu ako rastlinu, ktorú by som tu rada zverejnila, vôbec nepoznám, takže ani  jej fotku nemám. Odfotila som aspoň tú, ktorú dostať kúpiť v obchode.

Zato mám však fotky inej rasce. Čiernej.

Hoci má táto rastlina rascu tiež v názve, s klasickou rascou lúčnou nemá nič spoločné.

Túto môžete vidieť najmä v kvetinových záhonoch a v záhradách, lebo sa pestuje ako okrasná letnička. Aj napriek tomu, že jej kvety sú vo svetlých odtieňoch modrej, bielej, ružovej alebo fialovej, svoje pomenovanie získala podľa čiernej farby svojich semien.  Ľudovo sa jej hovorí černuška. Oficiálny názov má černucha siata (Nigella sativa).

Čierna rasca sú teda semená černušky siatej, ktorá sa pestuje už od 16. storočia. V súčasnosti poznáme asi 22 druhov. Mnohé sú rozšírené v južnej Európe a v Malej i Strednej Ázii. Pôvodná farba kvetov bola modrá, šľachtením sa získali aj ďalšie, už spomínané odtiene.

Tieto z môjho záhonu majú okvetné lístky len v jednom rade, ale existujú aj také, ktoré ich majú vo viacerých radoch. Ja im hovorím plné.

Semienka černušky sú používané už viac ako 2 000 rokov. Posilňujú obranyschopnosť organizmu tým, že aktivujú syntézu bielych krviniek a majú priame antimikrobiálne a dezinfekčné účinky. Čierny kmín má navyše regulačný a posilňujúci účinok na imunitný systém vďaka množstvu nenasýtených mastných kyselín. Aj preto je často využívaný ako výborný podporný prostriedok v liečbe mnohých ochorení. V Ázii sa Čierny kmín tiež často používa v boji proti črevným parazitom. Používajú sa nadrtené alebo zomleté. 

Po odkvitnutí je černuška vhodná aj na sušenie, s obľubou sa používa do sušených kytíc.  

A nezabudni sa tiež pozrieť, čo je nové TU.

Reklamy

10 thoughts on “Rascová polievka

  1. To je velice zajímavý článek, Danko.
    Netušila jsem, že má kmín tolik skvělých vlastností. Já osobně ho mám moc ráda a dávám ho všude, kam to jen trochu jde. Kromě toho, co jsi vyjmenovala, třeba na ryby a do dušené zeleniny.
    Kmínovou polévku neznám, ale dělám občas česnečku s kmínem. Taky mi moc chutná chléb a různé pečivo s kmínem.
    Černý kmín neznám vůbec, jsou to krásné kytky.
    Přeji příjemný den, u nás se schyluje k dešti a já se chystám na okna. 😉

    Like

    1. Hanka, nemenovala som všetko, kam rascu dávam. Často ju používam aj v drtenom stave. Som rada, že ťa článok zaujal. Ďakujem za komentár a prajem ti úspešné umývanie okien, hoci pred dažďom? Nemala by si to odložiť? 🙂

      Like

        1. Ja som ho ešte nikdy v kuchyni nemala. Až teraz, keď som pripravovala tento článok, som si vlastne prečítala, aké sú rozdiely a na ktoré jedlá sa používa. Určite som aj túto rascu už niekde na dovolenke jedla.

          Like

  2. Černuchu máme vysemeněnou v zahradě, kde vyroste, tam vyroste … používám ji ráda na zimu sušenou do vázy… vůbec jsem netušila, že se může použít v kuchyni, takže díky za info… rascu “běžnou” – kmín – kdysi nám rostl v trávě, to ještě žila babi.. zkusím vysít na záhon … jinak rascu-kmín miluju … bez kmínu a cibule by to u nás nešlo …
    Přeju ti, Danielko, hezké dny ! ☼

    Like

    1. Aké kvietky má tvoja černucha? Takéto obyčajné, aké mám ja na mojom pripanelákovom záhone, či plné? Mne sa to každý rok tiež vysemení samé, len prvý raz som semeno kupovala v nejakej zmesi. Dokonca ako jediná rastlina, ktorá vyrastie vždy už v jeseni, prežije aj zimu. Prajem taktiež pekné dni!

      Like

  3. No pekná je tá černuška, ja som ju doteraz po mene ani nepoznala.
    Rascu mám rada, často ju v kuchyni používam. A k tej rascovej polievočke: ja tam pridám ešte viac cesnaku, takže je to látanina rascovej a cesnakovej s vajíčkom. A varím ju, na rozdieľ od teba, nie vtedy,keď som v koncoch, ale keď chcem ulahodiť mužovi :-)))) Má ju veľmi rád!

    Like

    1. Ja do tejto cesnak vôbec nedávam, je to len zásmažka s rascou a červenou paprikou, zalejem vodou a nakoniec rozšprudlujem vajíčko. Cesnakovú robievam na viac spôsobov.

      Like

  4. No konečně jsem se na ten článek dostala. A proč jsem se podivovala? Netušila jsem, že se někde černuše říká černý kmín……

    Like

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s