Dobrý deň! Máte chren?

Aj keď na dedine nežijem, pri mojich cestičkách sídliskom, či prírodou v okolí sa dosť často stretávam s rastlinou, ktorá má v názve slovo dedinský. Celý jej názov je chren dedinský (Armoracia rusticana). Rastlina pravdepodobne pochádza z východnej Európy a západnej Ázie, ale v súčasnosti je populárna po celom svete.

Literatúra píše, že sa vyskytuje na brehoch vodných tokov, v priekopách, či  na rumoviskách, kde vytvára rozsiahle porasty.  Na miestach, kde ho vídavam ja až v také rozsiahle porasty nevytvára, rastie skôr ojedinele. Vyhovujú mu hlinité až ílovité, vlhké až mierne vysychavé pôdy.

Chren je rastlina, ktorá rastie do výšky približne 1 – 1,5 metra. Z chrenu sa konzumuje jeho biely koreň. Azda nie je toho, kto by túto rastlinu nepoznal aspoň v podobe strúhaného chrenu v sladko-kyslom náleve, pikantnej pochutiny, ktorú často jeme s údeným mäsom, či inými mäsovými výrobkami. Najlepšie je však jesť ho čerstvý, je tou najsilnejšou zbraňou voči chorobe. Už pri strúhaní sa uvoľňujú jeho liečivé vlastnosti.

Konzumovať sa vraj môžu aj listy tejto rastliny, je ich možné nakladať ako kapustu – to som sa iba dočítala, zatiaľ som o tom nikdy nepočula a ani som to nejedla. Chren  sa zbiera v zime, v predjarí a na jar, listy pred kvetom. Len ako ho v tom období spoznám? To by som rada vedela. Viem ho nájsť na jar a v lete podľa veľkých zelených listov a s istotou viem povedať, že sa jedná o chren až vtedy, keď ho vidím kvitnúť. A keď si nie som ani vtedy stopercentne istá, odlomím list a ovoniam ho.  Zo svojho detstva si pamätám, že doma sme ho mali zasadený na konci záhrady pri plote, takže tam nebol problém nájsť ho aj v zime.

Raz, keď sme boli s kamarátom M spolu fotiť v meste, pozerali sme sa na bielo kvitnúce rastliny, ktoré kvitli na brehu Dunaja. Vtedy som si myslela, že je to tiež chren, M ma presviedčal o tom, že to chren nie je. Dnes, keď sa pozerám na tieto fotografie, už si nie som vôbec istá, čo to bolo. Vedel by to niekto z čitateľov?

Dočítala som sa, že existuje aj chren veľkoplodý. Predpokladám, že pre jeho vzácnosť výskytu sa mi ho vidieť ešte nepodarilo. Vedeli ste o tom, že už nástenné maľby v Pompejách ukazujú rastliny chrenu?

Na toto všetko vraj vplýva chren:

  • Silne podporuje obranyschopnosť
  • Antiseptické – protizápalové účinky
  • Antibiotické účinky
  • Prečisťuje krv
  • Ochraňuje bunky pred voľnými radikálmi
  • Prevencia pred vznikom rakoviny
  • Prevencia pred kardiovaskulárnymi ochoreniami
  • Znižuje vysoký cholesterol z krvi
  • Zvyšuje krvný tlak
  • Udržiava pevné a čisté cievy
  • Čistí dýchací systém od hlienov
  • Močopudné účinky – odvodňuje nadbytočnú vodu
  • Prečisťuje obličky a močové cesty
  • Lieči zápaly v močových cestách a obličkách
  • Zlepšuje trávenie
  • Odstraňuje plynatosť
  • Podporuje vyprázdňovanie
  • Podporuje rýchlosť metabolizmu – chudnutie
  • Urýchľuje pálenie podkožného tuku a tuku v potrave
  • Odstraňuje migrénové stavy – bolesti hlavy
  • Dodáva telu energiu
  • Zvyšuje pozornosť a pamäť

Fotografiu koreňa nemám, lebo nemá kto ísť so mnou aj s rýľom na niektoré z miest, kde som túto rastlinu fotila. Je najvyšší čas, aby som tak urobila. Aj keď som vyššie písala, že v ktorom období sa chren zbiera, iný zdroj, pravdepodobne ľudový zvyk hovorí, že sa má kopať len v tých mesiacoch, ktoré nemajú v názve písmeno “r”. Tak teda teraz neviem, lebo podľa tejto rady sa jeho zber dosť časovo obmedzuje. Ale ešte stále by som bola v odporúčanom čase. Kúsok  koreňa mám v chladničke, kúpila som ho už dobre dávno, ten som radšej nefotila.

Všetky fotografie v tomto príspevku boli vytvorené v máji tohto roku.

 

11 thoughts on “Dobrý deň! Máte chren?

  1. Ja si myslím, že si sa nemýlila (keď si hovorila, že vidíš chren). Chren je fakt výborná rastlina. Škoda, že ja ho nemôžem jesť. Kedysi som ho jedávala, ale potom som ho začala podozrievať, že mi vyvoláva migrénu. Alergologička mi neskôr povedala, že to berie, a že podobné problémy majú mnohé ženy ktoré majú (podobne ako ja) problémy so štítnou žľazou.

    Páči sa mi

  2. Mne cibuľa nerobí nič (zlé). Ale ak by som si ju dala iba ja a môj muž nie, tak to by som si vypočula frfľania … (on je fajn chlap, len noštek má mimoriadne fajnový).

    Páči sa mi

  3. Kdysi jsme mívali křen na zahrádce, můj bývalý manžel ho jedl snad ke všemu a přítel ho má taky rád.
    Já osobně ho dost dobře nesnáším, ale když jsem si přečetla všechny ty skvělé účinky, které má na lidský organizmus, asi se přemůžu. 😉
    Prima článek, Dani, a pěkné fotky. Je to jen “obyčejný” křen, ale kvete moc hezky. 🙂

    Páči sa mi

  4. Keďže jedlá, s ktorými sa chren jedáva, jem len veľmi obmedzene, tak ani chren často nejedávam. Ale nemám proti nemu nič. Dobre ochutený chren je dobrá vec 🙂

    Páči sa mi

  5. Bola som sa nedávno prejsť tu u nás pri Dunaji a v koryte som ho videla kvitnúť. Keďže som o chrene písala vlani, teraz som už len zdieľala ten vlaňajší článok. Momentálne by som ho potrebovala na odstránenie bolesti hlavy – tretie od konca a to, čo je napísané ako štvrté od konca, by som potrebovala užívať dlhodobejšie 🙂

    Páči sa mi

  6. Tých rôznych zdrojov, kedy sa má zbierať chren, je na internete plno. Dobrá blbosť je aj mesiace bez R aj s R. To by sme ho mali zbierať v decembri aj v januári či vo februári, z ľadovej zeme a spod snehu?

    Páči sa mi

  7. Berte to tak Daniela, že on ma najviac vitaminov keď príde zima, pretoze si ich sťahuje do koreňa asi aby šetril sily na jar a vtedy je teda najsilnejší.

    Páči sa mi

  8. Ďakujem za informáciu. Priznám sa, toľkokrát som chcela ísť na miesta, kde rastie, že si vykopem, no nakoniec som si ho vždy kúpila v obchode. Potom som ešte googlila a našla som, že sa má zbierať v mesiacoch september, október a november. Myslím si, že to je logické, ale tie mesiace s R, či bez R, to nie je správne, lebo tých je v roku podstatne viac a sú aj v takom období, kedy sa zbierať nič nedá. To som už písala aj minule. V článku to už meniť nebudem.

    Páči sa mi

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.