Poznáte facéliu?

Aj o tejto rastline som už kedysi dávno písala na inom blogu. Keďže odvtedy už uplynulo až šesť rokov a stále zisťujem, že ľudia túto rastlinu nepoznajú, trošku osvety znovu nezaškodí.

Spomínam si na jeden konkrétny zážitok, keď som si fotila rastlinu na poli v Bergu. Popri mne prechádzali desiatky cyklistov, ktorí sa práve zúčastnili Župnej dvadsiatky – kliknite si na odkaz, možno sa medzi cyklistami, ktorého o chvíľu spomeniem, nájde aj ten, o ktorom píšem 😛 Jeden z nich zastavil. Nie, nepozdravil ma, len sa spýtal, čo je to za rastlinu, ktorú fotím. Keď som odpovedala, bez slova, teda bez poďakovania odišiel. Veru som si o ňom pomyslela svoje. Počula som mnohých, ako si medzi sebou hovorili, že to je levanduľa. Hahaha!

Takže žiadna levanduľa, ale FACÉLIA VRATIČOLISTÁ (Phacelia tanacetifolia L.).

Facélia je jednoročná bylina pestovaná nielen ako zelené hnojivo, ale aj ako medonosná rastlina pre včely. Jej levanduľovo modro sfarbené kvety sú aj pekným spestrením záhradky. Rastlina pôvodne pochádza z Kalifornie, ale približne od 19. storočia sa bežne pestuje už aj u nás. Na slovenských poliach som ju videla zriedkavo, ale je to asi len tým, že popri slovenských poliach sa bicyklujem menej ako popri tých rakúskych.

Aj nedávno, pri poslednej cyklistike, som si znovu vyfotila polia, kde práve kvitla facélia.

Fotka:    Fotka:

Poznáte túto rastlinu? Pestuje sa vo vašom okolí?

9 thoughts on “Poznáte facéliu?

  1. Neznám ji, musím se podívat … fotky jsou kouzelné..
    (Ještě se vypravuju na ten židovský cintorín.. až bude více času).

    Páči sa mi

  2. Včera som bola celý deň na výlete a fotila som okrem iného aj ďalší židovský cintorín. Mám strašne veľa tém a fotiek, ktoré nestíham dávať na blog. Pekný večer, Jarka!

    Páči sa mi

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.